SeppoHonkanen Vaaliehdokas Helsinki nro 603 KD(sit)

Rastilan kappelin voisi muuttaa moskeijaksi

  • Rastilan kappelin voisi muuttaa moskeijaksi

Hanasaareen suunniteltu suur-moskeija on ollut otsikoissa viime päivinä, kiitos myös Markku Huuskon.  Suomessa on uskonnonvapaus, mutta hankkeen Bahrainista tuleva rahoitus epäilyttää. Moskeijahanke on myös vaalikoneiden kiperä kysymys.

Vastaan omalta osaltani.

Pääkaupunkiseudulla asuu kymmeniä tuhansia islaminuskoisia ja heidän määränsä tulee kasvamaan tulevina vuosina. Helsingissä on kymmenkunta pientä rukoushuonetta, mutta ne sijaitsevat usein kellareissa tai varastotiloissa. Yhtään varsinaiseksi sakraalitilaksi suunniteltua moskeijaa meillä ei ole.

Rastilan kappeli on viehättävä pieni sakraalirakennus, jonka on suunnitellut aikoinaan Alvar Aallon pääavustajana toiminut arkkitehti Kaarlo Leppänen. Kappeli on kuitenkin viime vuodet ollut vajaakäytössä. Siellä on päivätoimintaa lapsille ja vanhuksille, mutta vain harvoin sakraaleja toimituksia. Vuosaaren kirkko on riittänyt kutistuvalle kristikansalle.
 

Vuosaaren seurakunta tekisi hyvän tilin ja helpottaisi tiukkaa taloustilannettaan vuokraamalla tai myymällä kappelin islamilaiselle seurakunnalle. Kappeli olisi helposti muutettavissa pien-moskeijaksi, julkisivulta pitää vain poistaa luterilainen risti. Minareetin voi tehdä edullisesti vaikka ohuesta teräsputkesta.
 

Meri-Rastilan ja Kallahden asukkaista kolmasosa on maahanmuuttajia, heistä suuri osa muslimeja. Rastilan moskeija palvelisi myös muita Itä-Helsingin asukkaita, onhan se metroaseman lähellä. Se olisi kädenojennus maahanmuuttajille ja kertoisi, että he ovat tervetulleita Helsinkiin ja Vuosaareen.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Onko moskeija kristittyjen tai valtion asia?

Muslimit ostavat jostain maata ja rakentavat moskeijan, kun siihen on rakennuslupa ja varat kerätty.

Käyttäjän SeppoHonkanen kuva
Seppo Honkanen

Sakraalirakennuksia on kautta aikain muutettu uskontokunnasta toiseen tarpeen mukaan. Milloin moskeija synagogaksi tai kirkko moskeijaksi.
Tunnetuin esimerkkia on varmaankin Hagia Sofia,joka oli alun perin bysanttilainen kirkko. Kun muslimit valtasivat Konstantinopolin, rakennettiin minareetit ja siitä tehtiin moskeija. Nykyään se toimii museona..

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Istanbulissa ja muuallakin Lähi-Idässä on rakenteeltaan hyvin samanlaisia moskeijoita, kuin Hagia Sofia. Mielestäni Konstantinopolin vallanneet muslimikansat kopioivat Hagia Sofian rakenteen omiin moskeijoihinsa.

Hagia Sofia rakennettiin jo 500-600 -luvulla, Hagia Sofiaa kopioineet moskeijat ainakin Istanbulissa ovat noin 1000 vuotta nuorempia. Tietenkin niiden ikä sopii hyvin Konstantinopolin valtaukseen 1453, koska sitä ennen ei Konstantinopoliin moskeijoita rakennettu.

Sininen Moskeija 1609
Suleimanin Moskeija 1550

Haluaisinkin kuulla mielipiteenne: kopioivatko muslimikansat silloin noin 1000 vuotta vanhan rakennuksen rakenneperiaatteet omiin rakennuksiinsa 1500 -luvulta lähtien, koska eivät itse osanneet parempaakaan keksiä, vai tapahtuiko tiedonsiirto toiseen suuntaan, muslimeilta kristityille ?

Käyttäjän SeppoHonkanen kuva
Seppo Honkanen Vastaus kommenttiin #3

Kiitos kommentistasi.
Palaan asiaan paremmalla ajalla, sillävälin kannattaa googlata vaikkapa Mimar Sinan..

Toimituksen poiminnat